Bagaimana memulakan perniagaan sendiri (Siri 3)

Salam sejahtera sidang pembaca sekalian, pada penulisan yang lepas saya telah membincangkan beberapa perkara berkaitan dengan memulakan perniagaan sendiri.  Pada kali ini, saya akan memberikan lagi beberapa panduan yang boleh digunakan sebagai strategi membuka perniagaan sendiri.

Berikan insentif kepada pekerja anda:
Jika anda mempunyai sebuah kedai makan, sudah tentu ada pelayan (waiter / waitress) diperlukan untuk melicinkan lagi perniagaan anda.  Antara cadangan saya pada kali ini ialah, kita memberikan insentif atau ganjaran kepada pekerja kita.  Begini cara:

Pekerja
Jika pekerja anda mengambil pesanan dari satu-satu meja, maka anda berilah ganjaran kepada pekerja tersebut.

Contoh:

1 meja pelanggan x RM0.20 sen

*Maka pekerja anda tidak ada yang curi tulang, malah berlumba-lumba mengambil pesanan dari pelanggan.
**Biasanya untuk kedai makan, rata-rata mempunyai 10-20 meja makan 

Perkara ini jarang kita dapati di kedai-kedai makan Melayu dan inilah merupakan salah satu punca mengapa ramai pelanggan lebih gemar makan di kedai mamak kerana layanan yang mereka dapat tidak didapati di kedai makan kita (orang Melayu)

Comments

Popular posts from this blog

Memberi kepercayaan kepada pelajar : Guru boleh bantu pelajar yakin pada diri

Nilai Cinta : Kupasan sebuah drama Melayu